Tetapan Semula Menukar kontras kepada cerahMenukar kontras kepada asalMenukar kontras kepada gelapKecilkan size fontKembalikan saiz font kepada asalMemperbesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T
w3c
logo-kpkt
Laman Web Rasmi

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN

www.kpkt.gov.my

faq-img

Soalan
Lazim

gap-line

hubungi-kami

Hubungi
Kami

gap-line

maklumbalas

Aduan &
MaklumBalas

gap-line

peta-laman

Peta
Laman

TPPS : Permohonan Borang Tuntutan Oleh Pembeli Rumah (Borang 2)

 
ARAHAN KEPADA PENENTANG:
1. Jika anda mengakui tuntutan pihak yang menuntut, anda bolehlah menyatakan dalam ruang yang disediakan untuk pernyataan pembelaan bahawa anda mengakui tuntutan itu
2. Jika anda mempertikaikan tuntutan itu, pernyataan pembelaan anda hendaklah mengandungi butir-butir tentang mengapa anda mempertikaikan tuntutan itu.
3. Jika anda mempunyai apa-apa tuntutan balas, anda hendaklah menyatakan tuntutan balas anda dengan butir-butir dalam ruang yang disediakan.
4. Jika ruang yang disediakan tidak mencukupi, sila gunakan helaian kertas yang berasingan dan tuliskan “sila lihat muka surat sebelah”. Apa-apa helaian kertas yang digunakan hendaklah dilampirkan bersama Borang ini.
5. Anda hendaklah memfailkan pembelaan anda (dan tuntutan balas jika ada) dalam had masa, jika tidak, award akan dibuat dengan memihak kepada pihak yang menuntut.
6. Anda hendaklah menandatangani Borang 2 sendiri dan memfailkannya dalam 4 salinan di Pejabat Pendaftaran Tribunal. Dalam hal sesuatu pertubuhan perbadanan, Borang ini hendaklah ditandatangani oleh pengarah, pengurus, setiausaha atau pegawai lain seumpamanya. Fi pemfailan ialah sebanyak RM10. Pejabat Pendaftaran akan meletakkan meterai Tribunal pada 4 salinan itu dan mengembalikan dua salinan kepada anda.
   
   
PILIHAN PERKHIDMATAN:
a. Muat turun Borang 2 dan cetak. Isikan, hantar dan buat bayaran memproses permohonan ke kaunter TTPR.
   
  Muat turun Borang 2 
   
   
   
   
   

 •  
 • Print
 • Email this page